Ernö Kallai Kiss Peter Berki Lajos Sárközi jr. Ernö Kallai sr. Lajos Pádár Geza Jonas Csaba Luckacs

Virtuoze, wervelende en meeslepende café- en restaurantmuziek uit Budapest

In Boedapest is de Zigeunermuziek springlevend. In Nederland speelde deze muziek een belangrijke rol. Tot eind vorige eeuw waren er diverse orkesten die vast speelden in bijvoorbeeld het Kurhaus in Scheveningen en Hotel Engels in Rotterdam.

Ondanks een grote traditie is deze prachtige Hongaarse muziek in Nederland niet veel meer te beluisteren.  In het seizoen 2018/2019 ondersteund de Stichting Magyar Nóta vier tournees met topporkesten uit Boedapest naar Nederland voor wervelende en meeslepende programma’s. Deze stichting wil Hongaarse Zigeunermuziek weer op de podia brengen.

De orkesten zijn van ongekende kwaliteit en geven een mooi beeld van de virtuositeit en het brede en toegankelijke repertoire van deze musici uit Boedapest. Traditionele levensliederen uit de Balkan, snelle, swingende dansen en csardassen wisselen elkaar af. Daarnaast is het melancholische, romantische en swingende salonrepertoire ook opgenomen.

In het seizoen 2014/2015 zijn met deze orkesten al als proef en met veel succes concerten gegeven in Assen, Utrecht en Amsterdam. Elk van de orkestleiders heeft zijn eigen stijl en de programma’s zijn dan ook verschillend van programma en stijl. De Nederlandse klarinettist en zigeunermuziekkenner Willem Gülcher speelt een rol in het programma, om de muziek toe te lichten en daardoor het programma voor de leek ook toegankelijk te maken.

Initiatiefnemer is de Stichting Magyar Nóta en namens deze klarinettist Willem Gülcher, die al dertig jaar deze muziek in Nederland en in Boedapest speelt. Hij kent de muziek en de musici door en door. In Nederland heeft hij een centrum voor de Hongaarse zigeunermuziek opgezet om deze muziek weer plek te geven in Nederland. Dit centrum heeft een ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten gekregen vanwege de kwaliteit van (met name) de programmering van Hongaarse zigeunermuziek. Sinds 2013 organiseert Ernest Loot in Splendor Amsterdam concerten met de musici, die een zaalbezetting van ruim 80% trekt. Inmiddels heeft de cellist Frank Pameijer concerten in het Beayforthuis in Austerlitz opgezet en de cimbalist Harko Aris doet datzelfde in het Zeeheldentheater in Den Haag, 

Willem Gülcher is de producent van het programma en wordt daarbij ondersteund door de Stichting Magyar Nóta.  Deze stichting heeft beschikking over de bestanden van honderden zigeunermuziekliefhebbers door het hele land en deze kunnen worden ingezet bij de promotie. 

2019 - maart: Tournee van de Prímás Lajos Sárközi jr. 

woensdag 6 maart 2019 - in het Zeeheldentheater in Den Haag - 

donderdag 7 maart 2019 -in Beauforthuis - Austerlitz 

vrijdag 8 maart 2019 - in Splendor Amsterdam. . 

zaterdag 9 maart 2019 - in Boerderij Kamps te Rolde.  

zondag 10 maart 2019 - Besloten concert op Boerderij Kamps te Rolde.

 

View the embedded image gallery online at:
https://magyarnota.nl/activiteiten#sigProId21ad75db4a

 

Tournee van Lajos Sárközi en het Karpátia orkest uit Budapest in Nederland: 4 concerten:

 Lajos Sárközi in Nederland - 4 concerten

In de visie en stijl van Lajos Sárközi wordt muziek gecomponeerd en gearrangeerd door muzikanten. Dat doen ze terwijl ze de bekende melodieën spelen. Generaties lang waren de Sárközi’s topmuzikanten. Het zit in de genen.  Ook Lajos Sárközi gaf zijn kennis door aan zijn zoons, beiden ook supertalenten. 

Lajos heeft een mooie ingetogen stijl en muziek met schitterende (eigen) arrangementen. Zijn orkest is een van de beste in Boedapest. En het Kárpátia restaurant is een van de mooiste restaurants in Budapest.  Een prachtig in oude stijl gerestaureerd Kavé-ház.De band speelt niet alleen Hongaarse zigeunermuziek, maar ook Hongaarse volksmuziek, klassieke en jazz-stukken, opera- en filmmuziek.

donderdag 8 november 2018 -  in Beauforthuis - Austerlitz .https://www.beauforthuis.nl/news/3034/18/Cafe-Boedapest/d,bf-agenda

vrijdag 9 maart 2018 -  in Boerderij Kamps te Rolde.  https://boerderijkamps.nl/9-nov-2018-lajos-sarkozi-karpatia-orkest/

zaterdag 10 november 2018 -  Speelt in Splendor Amsterdam. https://splendoramsterdam.com/splendor-zigeunernacht-2/

zondag 11 maart 2018 -  in Zeeheldentheater in Den Haag.  https://www.zeeheldentheater.nl/events/maestro-lajos-sarkozi-en-zijn-budapest-karpatia-orkest/

 

Wij promoten alle evenementen met Hongaarse Zigeunermuziek.

In Noord Nederlnad is een podium voor Hongaarse Zigeunermuziek bij Boerderij Kamps, in Amsterdam bij Muziek centrum Splendor.

Met regelmaat halen deze culturele ondernemers Hongaarse orkesten naar Nederland. Verder zijn er diverse locaties waar regelmatig zigeunerorkesten uit Nederland pelen, zoals KHL in Amsterdam. De sichting helpt  iedereen die deze muziek wil promoten en er kunnen op deze website evenementen worden uitgelicht. Er is van alles mogelijk. eigen pagina, doorlinken etc.

Voor informatie kunt u contact met ons opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.;of bellen met Willem Gülcher - 0634 234233.

Donaties
Ik wil graag een donatie doen en een factuur ontvangen naar het volgende email-adres.
250 tekens over